maandag 29 december 2014

Russia goes Asian - flensjes met een pittige tofu vulling en creme fraiche

Afgelopen oktober heb ik samen met een team geweldige Rotterdamse vegan meiden (De Planteneters heetten we!) meegedaan aan een Koken in het Groen kookwedstrijd, Vegan Edition. Ik vond het heel leuk om te doen. Leuke recepten verzinnen was wel even de hoofdpijn. Ik wilde één recept een Russische tint geven. Zoals sommige van jullie misschien weten ben ik Russisch. En wat is meer Russisch dan blini! Flensjes, in het Nederlands.

Het is echt heel, heel, heel erg lekker. En feestelijk. Nu eet ik dagelijks geen olie meer, maar voor een Russische oliefeest (Масленица) is dit gerecht da bom :)

Goed, dames en heren, I present you, één van de gerechten - Russia goes Asian! Gevulde flensjes met vegan crème fraîche.





PITTIGE TOFU VULLING veganistisch recept
[Dit gerecht heb ik geleerd van een vriendin Sarita Doebar! Zij kookt geweldige Surinaamse gerechten! Deze tofu kan natuurlijk als zelfstandig gerecht worden gegeten, met rijst.]

Benodigdheden:

500 g Tofu
1 rode paprika
2 El tomatenpuree
4 El zoete ketjap
2 teentjes knoflook
1-2 uien
1 pepertje (het liefste gele madam Jeanette, maar gewone rode peper kan ook prima)
Olijfolie (ca. 2 eetlepels)
Zout (ca. 1 theelepel)

Voorbereiding:
Snij de tofu in blokjes en bak ze even in de olie. Leg ze in een bord.
Snij de paprika in fijne blokjes, versnipper de uien.
Maak knoflook en peper fijn (bijv.door de knoflookper halen, of fijn hakken). Voeg een klein beetje zout toe. Je krijgt dan een pasta van knoflook en peper.

Bereidingswijze:
Doe de olie in een pan. Als de olie heet is, voeg je de uien toe. Roerbak de uien op middelmatig tot hoog vuur.
Zodra de uien gelig worden, de pasta van knoflook/peper toevoegen en even roerbakken.
Daarna de tomatenpuree even meebakken.
De paprika toevoegen en even roerbakken.
Na ca. 5 minuten de tofu toevoegen.
Ca. 3 minuten roerbakken en daarna de ketjap toevoegen.
Proeven en evt. nog wat zout toevoegen.



VEGAN FLENSJES
[Dit recept heb ik van mijn moeder geleerd. Veganistische flensjes zijn heel gewoon in Rusland :) Je hoeft immers niet eens sojamelk te gebruiken. Water kan ook. Maar waarom water als je ook sojamelk kan gebruiken. Toch? :)]


Ingrediënten

150 g tarwebloem
400 ml sojamelk (of meer, afhankelijk van je bloem)
1 tl bakpoeder (of NoEgg, of zetmeel, maar zonder lukt het ook prima) zout en suiker naar smaak
olie

Nodig:
Pan met een antiaanbaklaag (of twee pannen - als je sneller veel pannenkoeken wil bakken)
Siliconen kwastje en een kommetje voor olie
Grote kom voor het beslag, pollepel
Brede spatel om pannenkoeken met om te draaien
Boord om pannenkoeken op te leggen

Bloem: altijd even zeven! Het is belangrijk voor de luchtige pannenkoeken. Als je gezondere pannenkoeken wil, gebruik dan 50% meel. Helemaal bloem met meel vervangen werkt niet echt, je krijgt dan zware pannenkoeken. Je kunt ook 50% andere meelsoorten gebruiken, zoals havermeel, boekweitmeel, havermeel, kikkererwtenmeel..

Sojamelk: je kunt ook andere soorten plantaardige melk gebruiken en ook 50/50 met water verdunnen. Dat doe ik zelf ook soms. Gezoete melk geeft zoetere pannenkoeken, dan hoef je geen suiker toe te voegen. Gezoete met ongezoete melk mengen kan ook. Experimenteer. Je hoeft trouwens geen zoetstof te gebruiken. Dan neem je ongezoete sojamelk en voeg je geen suiker toe.

Olie: is nodig om de pan in de smeren. Gebruik hiervoor een siliconen kwastje. Je kunt ook een beetje olie aan het beslag toevoegen. Maar insmeren moet je toch wel.

Hoe maak je het beslag: doe het gezeefde (belangrijk!) bloem, zout en de bakpoeder in de grote kom, meng goed. Vervolgens giet je al roerend hier sojamelk bij, beetje bij beetje. Klop het beslag met een mixer tot een glad geheel. Als je suiker wil gebruiken, kun je het nu toevoegen en doormixen.

Je krijgt een heel dun beslagje. Zo dun als een drinkontbijt.

Nu is het de zaak om je pan heel heet te maken en met een laagje olie insmeren, daar een pollepel beslag op en bakken maar!

De echte Russische flensjes hebben gaatjes die ontstaan tijdens het bakken! That's the signature. Als je geen gaatjes hebt, dan is er iets misgegaan. Maar niet getreurd, maak in dat geval het beslag nog dunner en probeer het nog een keer.



CASHEW CRÈME FRAÎCHE
Basis recept:
  • 1 kop cashews (ebrand of rauw - maakt niet uit), 1 nacht geweekt of gekookt totdat ze zacht zijn geworden - als je geen tijd hebt om te weken
  • 1/2 - 3/4 kop amandelmelk of water
  • Vanaf 1 El citroensap (sap van 1 kleine citroen), ik gebruik meer
  • Vanaf 1 tl appelazijn, ik gebruik meer
  • beetje zout
Alles in een goede blender fijnmaken. Gewone blender zal cashew niet fijn genoeg malen. Je kunt het ook met een staafmixer proberen, een vriendin van mij doet dat ook en geeft aan dat het haar wel lukt.
Gebruik genoeg citroensap en azijn om de zure smaak van crème fraîche na te bootsen. Volg je smaak!

Let op, je eet deze niet los, maar in een gerecht. Als je het los eet ga je goed proeven dat het geen "echte" is. Maar in een gerecht smaakt deze gewoon awesome!

1 opmerking:

  1. Wat ziet dat er prachtig uit! Met al die kleurtjes :).
    En tof zeg, dat je met een kookwedstrijd hebt meegedaan :) leuk!
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...