maandag 8 oktober 2012

Bonen tapenades & pindakaas koekjes

Afgelopen zondag stond ik weer met de stand van NVV plantaardige levensstijl te promoten. Ik was erg blij om te zien dat mensen heel enthousiast waren over het eten wat we aan ze hebben laten proeven. De recepten deel ik graag! Want hoe vaker je plantaardig eet, hoe blijer zijn de dieren met jou ;)


Read more>> voor het recept

Kikkererwten-spinazie tapenade, veganistisch recept

1 El olijfolie
3 teentjes knoflook, fijn gehakt
200 gr spinazie, grof gehakt
1 grote blik (800 gr) kikkererwten
1 El bouillonpoeder (of een bouillonblokje verkruimelen)
zo nodig klein beetje water
zout naar smaak

Brood of toastjes

Prak de bonen met een vork (of een aardappel masher) in een kom. Het hoeft geen puree te worden, stukjes kikkererwten blijven herkenbaar.

Bak knoflook kort (max 1 minuutje) met olijfolie in de pan. Doe er spinazie bij en bak nog één minuut mee.  Voeg er kikkererwten en bouillonpoeder toe.
Schep een paar keer om, giet er zo nodig een beetje water bij om het geheel smeuïger te maken. Smeer op brood of toastjes.
(Ik gebruik zelf zuurdezem brood uit de natuurwinkel, 10 minuutjes op 180 graden in de oven, lekker knapperig!)
Eet smakelijk!!

Het recept van witte bonen-rucola tapenade heb ik al eerder op mijn blog geplaatst.

Pindakaas koekjes, veganistisch recept
Deze overheerlijke koekjes heeft Krista meegenomen. Ik mag haar recept delen met jullie ;)
We hadden geen foto van de koekjes gemaakt, maar ze zijn te zien op deze foto van mij van die dag! Check dat grote boord.
Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:

¼ kopje bruine suiker
½ kopje ruwe riet suiker
(je hoeft geen twee soorten te gebruiken hoor! als je alleen maar witte kristalsuiker in huis hebt, is dat ook goed)
¼ kopje margarine (ik gebruik Alpro bakken en braden)
½ kopje pindakaas
1 El Alpro sojamelk + ½ El azijn (of 2 El vegan yoghurt, bijv. van Alpro)

1 kop bloem
1 el bakpoeder
(of 1 kop zelfrijzende bloem)

klein beetje zout (tenzij je pindakaas hebt waar al zout inzit)

1. Verwarm de oven voor op 190 graden (iets lager als je een hetelucht oven hebt.)
2. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout in een kommetje en zorg dat het goed gemixt is.
3. Doe de bruine suiker, de rietsuiker en de margarine in een grote kom en mix het (met een elektrische mixer) totdat het goed vermengd is.
4. Voeg daarna de pindakaas, sojamelk en azijn toe en mix verder.
5. Als het goed vermengd is kan de gezeefde bloem beetje bij beetje erbij gemixt worden.
6. Kneed daarna het deeg tot een bal en laat het even rusten in de koelkast. (Tenzij je haast hebt, dan sla je dat gewoon over)
7. Maak balletjes van de grootte van een grote knikker (1,5 cm in doorsnede) en druk plat en leg op een bakplaat waar je eerst bakpapier oplegt. Hou genoeg afstand tussen de koekjes, want ze zullen wat groter worden.
8. Bak 10 minuten in de oven en laat daarna goed afkoelen voordat je ze serveert.

Eet smakelijk!

3 opmerkingen:

  1. печенье можно сделать и без маргарина и сахара - достаточно фиников пасты и чутка муки (например гречишной или амарантовой, льняной, хотя любая сойдет, включая отруби)
    и ванильный экстракт
    пекутся 4 минуты - а на вкус как бабушкино песочное печенье где только мука яйца сахар и молоко были -)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Отличная идея ;) Просто привыкли же по-старинке :))

      Verwijderen
    2. Смотри, сегодня только залили видео в тему :)
      http://www.youtube.com/watch?v=JjRVqBSgofI&feature=colike

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...