zaterdag 21 juni 2014

FODMAPs. Tong ho [chrysanthemum 茼蒿]

Oké, ik zal het vertellen. Misschien heeft iemand al ontdekt dat ik een nieuwe tag gebruikt heb (waarschijnlijk niet :)), maar het is dus een "fodmap conscious" tag.
Om een lang verhaal kort te maken, ik ben mijn hele leven lang een goede eter, maar altijd last gehad van darm-gelerateerde problemen (als kind poepte ik bijvoorbeeld 1 keer in drie dagen (!)).
Toen ik vegan ben geworden ging dagelijkse ontlasting als een klok, maar is, om het maar met een mooi woord te noemen, flatulentie een groter probleem geworden. En in de tijden van green smoothies had ik last van diarree. Allemaal onsmakelijke en gênante dingen maar het ging niet zo erg met mij dat ik snel een oplossing moest zoeken. Ik had geen last van prikkelbare darmsyndroom of zo. Maar last van mijn darmen had ik wel.

En hoe gezonder ik at hoe verontwaardigder ik werd. Hoe kan dit nou, dacht ik. Mijn maaltijden verdienden een dikke 10, ik at veel en gevarieerd.

Toevallig...
Per toeval las ik laatst (15 mei) in een artikel over een FODMAP vrij dieet dat ontdekt is door de Australische wetenschappers. Ze stelden dat sommige simpele koolhydraten, als ze niet helemaal opgenomen zijn in de dunne darm, en vervolgens in de dikke darm terecht komen, dat ze daar graag door de bacteria worden opgegeten die gassen produceren. Ook veroorzaken kunnen die simpele suikers de vochtophoping in de darmen veroorzaken.

Ik weet niet precies (en wetenschappers weten het ook niet) waarom verschillende mensen er anders op reageren, maar sommige mensen kunnen dus last krijgen van hun darmen als ze die FODMAPs eten.

Gluten
Grappig is ook dat veel mensen denken dat ze gluten (tarwe eiwit) niet kunnen verdragen terwijl het geen gluten is die de problemen veroorzaakt, maar die simpele koolhydraten, die ook in tarwe aanwezig zijn (tarwe suikers).
Ik ben al een paar weken bezig met een soort eliminatie dieet, waarbij ik heb kunnen testen dat ik inderdaad geen reactie heb op pure gluten, maar wel reactie heb op iets, waar tarwemeel in zit.

Verdiepen in het verhaal
Dus toen ik erover gelezen heb, ben ik FODMAPs gaan googlen. Ik dacht - waarom probeer ik het niet gewoon.
En toen las ik dat ik zo ongeveer de helft van wat ik eet niet meer kon eten! Voornamelijk de uien, knoflook en bonen zaten bij mij in bijna iedere maaltijd, en dat mocht niet meer volgens het dieet.
Ik heb het toen boos weggeklikt.

Een paar minuten later dacht ik, nee, laat ik het een kans geven. Wie weet, kan ik toch verzinnen wat ik dan wél kon eten. Met veganisme was het namelijk ook even puzzelen wat dan wel.

Ik ben me gaan concentreren op wat wel mocht. En dat was er niet veel :S De wetenschappers die met FODMAPs bezig zijn geven zelf toe dat het gevaar bij dit dieet erin zit dat mensen niet genoeg vezel binnen zouden krijgen. Als zij de dieetplan samenstellen gebruiken ze namelijk veel vleesproducten - daar zitten FODMAPs niet in, maar dus ook geen vezel.

Voor mij was dat geen probleem, maar wel de variatie.
Niet alleen uien en bonen mochten niet meer, maar ook een heleboel andere groenten, zoals koolsoorten, asperges, veel soorten fruit - gedroogd fruit behalve rozijnen, fruit met pit, appels en peren.
Een ander probleem is dat verschillende bronnen verschillende groente en fruit noemen. Sommige zeggen dat die mag, die andere zeggen van niet.

En toch was mij duidelijk wat ik moest gaan doen. Ik heb een boekje voor vegetarische FODMAP vrije dieet gedownload (het boekje is zo goed als vegan), ben gaan googelen naar recepten, en vanuit mijn ervaringen met healthy food en macrobiotiek probeer ik mijn weg te vinden in deze nieuwe manier van eten.

Het wordt intussen een veel te lang verhaal. Misschien vertel ik er nog een andere keer meer over.

Lang leven de greens
Voor mijn groente inname ben ik tegenwoordig grotendeels aangewezen op nachtschade - want die schijnen FODMAP friendly te zijn. Maar ik wil helemaal niet zo veel nachtschade te eten. Een gezond alternatief was om meer greens te gaan eten. Tja, in veel culturen is het tegenwoordig verdwenen. In de NL supermarkt vind je hoogstens sla voor salades, rucola en spinazie. Het is nog geen seizoen voor boerenkool (al weet ik niet eens, of die getolereerd zal worden, want het blijft een koolsoort, en de bronnen zeggen verschillende dingen over de gezonde kale mbt FODMAPs).

Het lampje ging branden - ik moet naar de Chinese toko! Daar vond ik altijd een muurtje vol met verschillende greens.

Gisteren heb ik Tong ho gepakt. Eigenlijk is het een chrysant :) Er zat zelfs een bloemknopje aan. Ik kon ook dat chrysant bijsmaakje proeven. Maar ik vond het gewoon lekker! Heel kort een halve zak Tong ho gewassen en geroerbakt (rond 1 minuut, anders zou die bitter worden) met sesamolie (AH).
Gegeten met tofu roerbakstukjes (AH) en heerlijke gebakken zoete aardappel.



2 opmerkingen:

  1. Oh man, respect!! Het lijkt me echt zoo'n moeilijk met veganism te combineren dieet. Ben benieuwd of je er profijt van hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi! I would like to invite you to join volrecepten.nl to share your recipes with our users and increase the traffic to your blog.
    On the front page we display the photo of the recipe and the title and to view all the information the user needs to visit your blog.
    So, visit our page and add your blog if you think it's good

    Have a nice day!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...