zondag 30 december 2012

Kikkererwten & gedroogde abrikozen kanten

Nog niet zo lang geleden was ik suikerverslaafd. Suikerverslaving is een vrij onbekend begrip, veel minder dan alcoholverslaving in ieder geval. Daarom is het zo lastig voor mensen die verslaafd zijn aan suiker om begrip daarvoor te krijgen bij anderen.
Als je ook suikerverslaafd denkt te zijn mag je mij altijd een vraag stellen of om hulp vragen. Been there, done that ;) Ik kan je ermee helpen.

Je hoeft desserts niet te verbannen uit je leven, integendeel! Je moet alleen opnieuw leren koken zonder suiker. Ik heb al één recept voor een dessert zonder suiker op mijn blog - pompoenpudding die nagenoeg iedereen lekker vindt.

Hier volgt een ander recept dat in de smaak zal vallen bij mensen die de smaak van oranjeschil weten te waarderen.

Kikkererwten & gedroogde abrikozen kanten



Kikkererwten & gedroogde abrikozen kanten, suikervrij macrobiotisch dessert

Ingredienten
  • 2 cups kikkererwten
  • 1,5 cup gedroogde abrikozen
  • 1 schil van 1 sinaasappel
  • 1/3 cup of minder appeldiksap (je kunt ook rijsstroop gebruiken of een andere plantaardige siroop)
  • agar agar
  • 1 tl zout
  • Vanille ( en evt. gemberpoeder, kaneel)
  • Water
  1. Gebruik kikkererwten en gedroogde abrikozen in verhouding 60% tot 40%.
  2. Doe kikkererwten, gedroogde abrikozen, zoetstof naar smaak (overdrijf niet! je dessert mag niet overdreven zoet worden, zo sla je de plank bij je suikerverslaving mis), sinaasappel schil, zout en vanille in de pan. Doe er genoeg kokend water bij om alles te bedekken. Voeg agar agar toe, voor elke 1/2 liter water gebruik je 1 tl (=2 g) agar.
  3. Kook totdat kikkererwten gaar zijn. Water zal verdampen, doe er water bij om hetzelfde waterniveau te behouden.
  4. Pureer alles met staafmixer. Doe alles in een schaal of laat in de pan opstijven. Agar stijft ook bij kamertemperatuur op, maar ik doe het mengsel zelf in de koelkast voor het snelle resultaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...