dinsdag 20 augustus 2013

Sweet chickpea soup beats hypoglycemia!

Dit recept heb ik leren kennen tijdens de macrobiotische zomerconferentie! (Ik ben fan van de gezonde macrobiotische keuken!)
Niet alleen is deze kikkererwten soep lekker maar ook heeft die een hele speciale missie - jouw bloesuiker spiegel op pijl krijgen!
Mensen die een tijd lang ongezond gegeten hebben (veel geraffineerde producten en suiker) hebben vaak last van hypoglykemie - laag bloedsuiker spiegel, lees hier meer.
Hypoglykemie kan je echt gek maken. Heb je last van vreetbuien, wordt je honger maar niet gestild (na een grote maaltijd ben je niet verzadigd en heb je trek in zoetigheid), vooral 's avonds, heb je een 10 en 4 uur dip, last van vermoeidheid?.. Congrats, je pancreas doet zijn werk niet goed (door onbalansen in je lichaam die veroorzaakt zijn door slechte eetgewoontes).

Ik heb er ook last van hoor. Na de conferentie ben ik vastberaden daar wat aan te gaan doen.
Dit helende recept is erg goed om je pancreas te laten ontspannen en de bloedsuiker op een milde manier omhoog te krijgen.Kikkererwten soep, vegan macrobiotisch recept

Kikkererwten, gekookt (ongeveer 1 kopje)
1 ui
1 wortel
1 selderijstengel
Pompoen in blokjes (1 kopje)
1/2 zoete aardappel in blokjes

bouillonpoeder naar smaak
of
1 El bruine miso (maakt niet uit welk soort)

Snij ui en selderij fijn, snij de wortel in matchsticks of rasp het.

Sauteer de uien en selderij in de pan met een laagje water en wat bouillonpoeder op een laag vuur totdat deze zacht zijn geworden, doe er de wortels bij (ik hou zelf niet van te zachte wortels, vandaar dat ik ze er later bij doe). Voeg er water aan toe en nog mee bouillonpoeder.
Breng water in de pan aan de kook en doe er blokjes pompoen en zoete aardappel en gekookte kikkererwten in. Kook totdat pompoen zacht is geworden. Niet overkoken!

Als je miso in plaats van bouillonpoeder gebruikt: zet het vuur uit, voeg miso en zout naar smaak toe.

= = = = = = =
Maak je eten niet te zout! Dat verergert hypoglykemie.

Wat is het geheim van deze soep? Zoete groente. Die hebben goede complexe suikers die je lichaam nodig heeft.

- Maak deze soep van te voren en eet deze bijvoorbeeld als je net thuis bent en geen zin hebt om te koken omdat je zo'n enorme trek hebt.
- Ook voor ontbijt is deze soep zeer geschikt - een afwisseling voor de standaard ochtend miso soep.
- Neem de soep in de thermos fles mee naar je werk om sugar blues om 10 en 4 uur de baas te zijn!

Macrobiotiek kent ook de zogenaamde sweet vegetable drink - bouillon op basis van zoete groente (ui, wortel, witte kool, pompoen) om je bloedsuiker spiegel op pijl te brengen. Maar ik vind het zo'n zonde om bouillon te maken! Dan moet je namelijk al die uitgekookte groente weggooien, je kunt er verder niets mee.

Als iemand ziek is, zou ik zo'n drink maken, maar als je gewoon normaal kan eten, maak liever volwaardige gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...