maandag 6 augustus 2012

Zilvervlies rijst ♥ Коричневый рис


In mijn huisje zul je geen witte brood of witte rijst vinden. Toen ik geleerd heb wat het verschil is tussen wit en bruin (toen ik klein was dacht ik echt dat het alleen maar kleur was!) heb ik wit brood vaarwel gezegd.
Met bruine rijst heeft het wat langer geduurd, de smaak vond ik verschrikkelijk, ik kon er gewoon niks aan doen.. dacht ik!
Toen begon ik witte en bruine rijst 50/50 te mengen en uiteindelijk lustte ik bruine rijst! Wat ik heel lekker bij granen vind is om een beetje kokosolie of santen toe te voegen, dat maakt het nog lekkerder.

Wat ik vandaag geleerd heb is een verschrikkelijke feit dat een ontdekking van witte rijst vele mensen het leven heeft gekost (miljoenen mensen!), ze zijn op een zeer pijnlijke wijze aan hun einde gekomen.
Beriberi heet de ziekte, het was een plaag bij de Aziatische mensen.

"...new understanding of the disease as caused by nutritional deficiency, and the general recognition by about 1910 of the connection between beriberi and diets of milled “white” rice.
To this narrative of progress from ignorance and uncertainty to enlightened understanding is added the subsequent quest to establish the chemical and physiological processes by which the lack of vitamin B1 (thiamine) causes beriberi." Meer kun je hier lezen.

Dus wat ik nu niet snap - waarom bestaat witte rijst nog steeds? Als ik de Aziatische toko inloop, kan ik helemaal geen bruine rijst vinden. Zonde.

Wist je ook dat er verschillende gradaties in kwaliteit van bruine rijst bestaan? Ja hoor, sommige soorten zijn toch wel stiekem een beetje meer bewerkt.

По-русски дальше!

vrijdag 13 juli 2012

Dadels gevuld met amandelspijs ♥ Финики с марципаном



Read more>> voor het recept
Read more>> рецепт по-русски внизу


Bladerdeeg taarten ♥ Пироги из слоёного теста

   
Groene aspergetaart ♥ Пирог с зелёной спаржей
Lemon Pie ♥ Лимонный пирог

Read more>> voor recepten
Read more>> рецепты по-русски внизу


vrijdag 25 mei 2012

Marco Tozzi schoenen

Nieuwe schoenenmerk getest!
Deze keer vegan schoenen van Marco Tozzi.
Niet al hun schoenen zijn vegan, maar veel modellen wel. Ik vind ze erg vrouwelijk en mooi. De kwaliteit is ook top! Goed afgewerkt, zien er netjes uit.
En wat ook niet onbelangrijk is - ze waren zeer betaalbaar!


donderdag 17 mei 2012

Recycle actie van C&A

Vandaag heb ik met veel plezier geshopt bij C&A! Ik heb daar ten eerste een erg leuk rokje van mijn favoriete FUCHSIA kleur gescoord, wat van biologisch katoen bleek te zijn.
Ten tweede hebben ze nu een geweldige actie:
Lever je oude kleding in en ontvang gelijk 5% korting op je aankoop!

Maak je ook tijd om dit weekend je kast op te ruimen? ;)


zondag 8 april 2012

Rauw Vegan Paasbrood ♥ Сыроедный Пасхальный Кулич

Vrolijke Pasen iedereen!
Ik heb deze keer een rauwe noten-fruit Paasbrood gemaakt. Ik eet al een aantal weken geen gluten en wilde geen uitzondering maken voor Pasen, daarom kwam ik op het idee om één van mijn favoriete feesten met dit gezonde versie van Paasbrood te vieren.

У нас в Голландии уже Пасха ;) Православная только через неделю, но кого это волнует :)) Пасха - один из моих любимых праздников. Очень люблю эту добрую атмосферу праздника и цветастость. Я уже несколько недель не ем глютен, поэтому решила сделать не просто веганский, но сыроедческий орехово-фруктовый кулич.

Ik heb mijn eitje gevonden :)
По голландской традиции полагается искать яйца :)

Eet smakelijk!
Приятного аппетита!

Voor het recept lees verder! ♥ Рецепт читай дальше!

vrijdag 30 maart 2012

Basissalade ♥ Базовый салат

Deze salade eet ik elke ochtend.
Hij vult heel goed en bevat veel vitaminen. Ik heb alleen maar lovende woorden over deze salade.
Hij verveelt ook nooit, zelfs als ik hem steeds met dezelfde ingredienten maak.
Maar voor de snel verveelde persoon is er zeker een ruimte voor afwisseling, waardoor je iedere keer een andere smaaksensatie creeert.
Komt ie, de formule voor deze ideale salade.


1. Hoofdingrediënt: groen & smakelijk
1.1 Peterselie (of voor de liefhebbers: koriander)
of
1.2 Dille
of
1.3 Sla + bovenstaande

Hoeveel: 1/2 bos (grote bosjes koop ik in de Turkse winkel)

2. Voor de pittige smaak (optioneel - ik voeg numero duo niet altijd toe)
1.1 Lente ui (als je niet hoeft te werken, want die zorgt voor een uien geur ;))
of
1.2 Rucola

Hoeveel:  Ui - 2 stengels; rucola - 1 handje

3. Rood element
3.1 Tomaat
of
3.2 Rode paprika
of
3.3 Beide

Hoeveel: Tomaat - 2 stuks; of Paprika - 1 stuk

4. Komkommer 

Hoeveel: 1/2 stuk

5. Avocado

Hoeveel: 1/2 stuk (zo snijd je avocado's het snelst!)

6. Whatever
Ik heb onlangs ontdekt hoe goed rauwe broccoli wel niet is voor je. Vanaf dat moment voeg ik ook broccoli toe aan mijn salade.
Verder kun je het zo gek niet bedenken, en het kan je salade in!

Nu nog alleen maar zout toevoegen ;)
Dat was het!
Ik maak deze salade af en toe ook van tevoren 's avonds als ik weet dat ik 's ochtends geen tijd heb om te snijden.
Dan doe ik alle ingredienten in een kom zonder zout toe te voegen en zonder te mengen. Onder een glazen deksel bewaar ik die in de koelkast. 's Ochtends heb ik een perfecte lekkere salade waar ik heel erg blij van word!

По-русски дальше!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...