dinsdag 8 februari 2011

Moestuin en Permacultuur

Het is weer februari! Vorige winter ben ik gefascineerd geraakt door het idee van eigen tuin. Ik heb het boek van Sepp Holzer gelezen, een Oostenrijkse boer die de chemische toepassingen in de landbouw niet zag zitten en de principe van Permacultuur ging toepassen.
Daarna heb ik van Peter Bauwens gehoord, een vegetarische boer die geen chemische gif toepast en geen dierlijke mest gebruikt. Ik heb zijn boek "Een tuin van eten" gelezen. Het was een inspirerend boek, maar niet erg praktisch. Ik kon me er maar niet toe zetten iets zelf te gaan planten.
Aan het einde van de zomer heb ik een kant-en-klare tomaten setje gekocht en geplant. Ik kreeg heuze tomatenplantjes, maar natuurlijk geen tomaten meer, het was al veel te laat. Toen de eerste nachtvorst kwam gingen de plantjes dood..
Peter heeft net een nieuw boek uitgebracht - "Een nieuwe moestuin". Ik heb hem bij de bibliotheek aangevraagd, als ik hem gelezen heb, plaats ik hier een recensie.
http://www.denieuwetuin.be/
Ik wil dus al een hele tijd iets zelf planten.
Ik heb alleen geen tuin. Alleen mijn balkon van nog geen meter breed.
In januari moest ik echt een actie gaan ondernemen voordat het weer te laat is en voordat het seizoen voorbij is.
Ik ben gaan googlen. Het valt niet mee zeg! Tuinen in de buurt, van "Tot nut en genoegen" zijn blijkbaar allemaal voorzien van huisjes, die voor niet minder dan 5k te koop zijn :(
Rotterdamse Bond voor Volkstuinders verschaft ook niet echt de duidelijkheid. Het lijkt allemaal erg kostbaar en niet toegankelijk voor mensen met minder inkomen.

Na het lang zoeken ben ik toch op het spoor van Transition Town gekomen.
En het bleek ook iets met Permacultuur te zijn, wat een geluk!
Ik ben bij hun gelijk een gratis cursus gaan volgen en heb me aangesloten bij de werkgroep Voedsel en Ecologie, deze donderdag is de eerste vergadering, ik ben benieuwd!
Ik heb gelijk twee boeken aangeschaft: "Het Transitie Handboek" en "Tuinen van Overvloed", allebei gaan ze over Permacultuur.
Een korte online cursus Permacultuur is ook te downloaden via Permacultuur Nederland.


Ook heb ik dit boekje bij Bruna besteld - "Tuinspecialist / Moestuin", ik heb erin gekeken en vond hem zeer duidelijk, op iedere pagina één groentesoort met duidelijke aanwijzingen wat, wanneer en hoe moet gebeuren.
Ik hoop dat ik de grond kan huren, via TransitionTown of op een andere manier. Of dat ik mee mag werken en leren. Daarnaast ga ik het toch ook op mijn balkon proberen :) Daar heeft men ook het een en ander voor bedacht.






Nu nog de zaden bestellen :) Ik heb gisteren een zulke mooie zadenset van Beekman 1802 gespot op internet!
De plaatjes zien er zo mooi en authentiek uit! Maar ze zijn alleen in de VS te koop.
Dan maar de gewone kopen :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...