dinsdag 1 februari 2011

Wafel party 29.01.2011

Op zaterdag heeft Chantal van de Plantaardige Keuken een wafelfeest gehouden :) Allemaal meiden bij elkaar, want jongens durfden niet ^_^ Hier kun je haar blog daarover lezen.

Wat was dat smullen zeg!!!
Het verrassende van zo'n wafelfeest is dat je dus niet alleen zoet maar ook hartig eet! Je kunt het met pannenkoeken eten vergelijken, die kun je immers ook met iets hartigs vullen.
Hartige wafels waren compleet nieuw voor mij.
Ik vond het héééérlijk!..
We hadden verschillende dingetjes meegenomen, je kan er meer over lezen bij Chantal.

Ik heb Champignon paté uit Veganomicon meegenomen, het recept is heel simpel!
Je hebt nodig:
- olijfolie
- 1 middelgrote ui
- 1 of twee teentjes knoflook
- 1 t.l. Italiaanse kruiden
- 1/2 t.l. zout
- 1 bakje (250 gr) champignons
- 1/2 cup walnoten, zelf geroosterd (niet langer dan 5 minuten in de pan, zonder olie)
- 1/2 cup witte bonen uit een potje
- 1/2 t.l. balsamico azijn
- een beetje bouillon (ik heb een beetje bouillon poeder (1 t.l. ongeveer) uit een potje aangelengd met kokend water)

Bak gesnipperde ui gedurende 5 minuten, doe er knoflook, kruiden en zout bij. Bak nog 1 minuut. Voeg champignons toe, bak ong. 10 minuten totdat ze zacht zijn. Laat afkoelen.
Maal geroosterde walnoten in de blender, doe champignons en de rest van de ingrediënten bij en maak er een paté van.

Zie ook deze link voor het recept van:
Kirsten's Kikkererwten Curry

Ik ga ook twee wafelrecepten van Chantal's blog hieronder kopieeren, zodat ik ze zelf makkelijk kan vinden.

Basis wafelrecept

Voor 6 wafels heb je nodig:

75 gram bloem
75 gram meel
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
250 mL sojamelk
125 mL appelmoes
1 eetlepel olie

Verwarm de wafelijzer voor.

Meng de bloem, meel, bakpoeder, kaneel en zout. In een aparte kom meng je de sojamelk, appelmoes en olie. Dit voeg je toe aan de droge ingrediënten.

Het is belangrijk de wafelijzers goed in te vetten. Ik gebruik hiervoor een olie spray.

Neem 1 cup van ongeveer 250 mL met beslag en stort dit vanuit het midden in de wafelijzers. Sluit het apparaat en het doet de rest. Het duurt wat langer dan wafels volgens ouderwets recept. Ik bakte ze 4 minuten, draaide het apparaat om en dan nog 4 minuten. Als jouw apparaat niet omgedraaid kan worden is dat echt geen ramp. Doe dan gewoon 8 minuten op 1 kant.

Serveer met poedersuiker, stroop, jam, vruchtensaus, of plantaardige slagroom zoals ik dat deed. Eet smakelijk!

Zoete wafels met gember en chocolade

1/4 cup pure chocolatechips, fijngehakt
1/4 cup gesuikerde gember, fijngesneden
1 eetlepel + 1 theelepel geraspte verse gember
1 1/2 cup bloem
1 cup meel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat, zuiveringszout)
1 theelepel zout
1 1/2 cup sojamelk of andere plantaardige melk
1 cup suiker
1/4 cup + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/4 cup citroensap
1 theelepel vanille extract

Hak de chocolate chips en snijd de gesuikerde gember. Rasp de verse gemberwortel. Zet apart.

Verwarm het wafelijzer alvast.

Neem een grote kom en meng hierin de bloem, meel, bakpoeder, baking soda en zout.  Meng de sojamelk, suiker, olie, citroensap, vanille-extract én verse gember in een aparte kom. Voeg dit toe aan de droge ingredienten en meng goed met een garde, tot er geen klontjes meer zijn. Voeg dan de chocolade en gesuikerde gember toe en roer goed.

Spray beide kanten van het wafelijzer in met olie of bakspray. Doe het beslag op het ijzer, ik gebruik hiervoor een mok of cup. Doe zoveel dat het ijzer voor ongeveer 2/3e bedekt is, het is niet de bedoeling dat het beslag eruit loopt tijdens het bakken. Bak beide kanten ongeveer 5 minuten en laat de wafels afkoelen op een rek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...