zaterdag 14 januari 2012

Prei ♥ Лук порей

Ik hou van simpel en lekker. Uitgebreid en ingewikkeld koken doe ik ook wel eens, maar mijn voorkeur doordeweeks verdienen toch de a la minute recepten.
Gisteren heb ik één van mijn favorieten gemaakt:

Prei met champignons en kerriepoeder, veganistisch recept
Ingredienten:
2 preien, preigroen afsnijden
1 bakje biologische champignons (250 g)
1 teentje knoflook of 1 tl knoflookpoeder
kerriepoeder naar smaak

Indien je verse knoflook gebruikt, moet je die eerst even een munuutje bakken, daarna doe je er gesneden champignons in, roerbak ze op hoog vuur totdat ze bruin beginnen te worden.
Daarna doe je er gesneden prei en kerriepoeder (en evt. knoflookpoeder) bij. Roerbak totdat de prei zacht is.

Ik vond het altijd al zo'n zonde om preigroen weg te gooien! Groene groente en delen van groete zijn altijd het gezondst.

Meer doen met preigroen!
Laatst heb ik bij La Place heerlijke preigroen gegeten (te vinden bij de saladebar) en toen wist ik het wel.
Ik heb een recept van Jamie Oliver gebruikt om die preigroen van La Place na te maken.
Wanneer we het groen apart willen gebruiken, snijden we het eerst scherp af van het preiwit. De buitenste bladeren snijden we voorzichtig open en daarna pellen we alle bladeren geduldig los van elkaar.
We spoelen ze heel goed (de bladeren kunnen nog behoorlijk wat aarde bevatten) en daarna scheiden we de grotere, donkerste buitenbladeren van de kleinere, lichtere binnenbladeren. (bron)
Preigroen uit de oven
Preigroen van 2 preien
olijfolie
1 knoflookteentje of 1 tl knoflookpoeder
1,5 tl tijm, vers of gedroogd (ik heb italiaanse kruiden gebruikt)

140 ml groentebouillon + 140 ml witte wijn
zout en peper


Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket


Snij de preien in stukken of laat ze zo. Bak ze in de pan met kruiden (indien je verse knoflook gebruikt, die eerst 1 minuut aanpakken, en daarna prei toevoegen)
Verwarm over voor op 200 C. Doe de preigroen in de ovenschaal, giet er groentebouillon en wijn bij en zet in de oven voor 30 minuten.
Haal de preien uit de schaal, vergeet niet te zouten.
Preigroen blijft taaier dan preiwit, maar ik vind het helemaal niet erg, het is juist lekker.

По-русски дальше!


Мне нравятся простые и вкусные блюда. Сложные особенные блюда я конечно тоже готовлю, но среди недели мне не до них.
Вчера я сделала одно из своих любимых блюд:

Лук порей с шампиньонами и керри, веганский рецепт
Ингредиенты:
2 лука порея
250 гр шампиньонов
1 зубчик чеснока или 1 чл чесночной пудры
приправа керри по вкусу (2 чл)


Если вы используете свежий чеснок, его нужно обжарить первым в течение минуты, затем добавить нарезанные шампиньоны, жарить на высоком огне пока они не начнут подрумяниваться.
Затем добавить нарезанный кольцами порей и керри (и чесночную пудру). Жарить, пока порей не станет мягким.


Мне всегда казалось преступлением выкидывать зелёную часть лука. Ведь зелёные овощи и зелёные части овощей самые полезные.

Недавно я попробовала в салатном баре La Place очень вкусный порей. Я нашла в интернете рецепт Джейми Оливера и приготовила зелёную часть тоже.
Зелёную часть нужно разобрать перед приготовлением и хорошо промыть от земли.
Для этого блюда можно нарезать порей или оставить куски крупными, по желанию. Я решила оставить крупными, так как именно так я их ела в La Place.


Запечённый лук-порей, веганский рецепт
Зелёная часть двух пореев
Оливковое масло
1 зубчик чеснока или 1 чл чесночной пудры
1,5 чл тмина или пучёк свежего тмина (я взяла смесь итальянских специй)

140 мл овощного бульона + 140 мл белого вина
соль, перец

Photobucket Photobucket

Photobucket Photobucket

Как и в первом рецепте, свежий чеснок обжаривается в самом начале, а если вы используете чесночную пудру, то кладёте её вместе с тмином.
В сковороде обжарить порей с приправами.
Разогреть духовку на 200 С. В жаростойкую посуду поместить обжаренный лук порей, бульон и вино. Поставить блюдо в духовку на 30 минут.
Достать готовый порей и выложить на людо, посолить, поперчить.

Зелёная часть порея более жёсткая, чем белая, но мне лично это наоборот очень нравится.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...