maandag 11 februari 2013

Burger geheimen! Recepten: Zwarte bonen burgers en Champignon burgers

Burgers zijn comfort food! Je kunt oneindig veel variaties met plantaardige burgers bedenken. Van alle soorten bonen kun je wel een burger maken.
Dit zijn mijn persoonlijke tips en trucs voor de mooie burgers:

- Gebruik meel, brood, glutenmeel of havermout om burgers steviger te maken;

- Gebruik een vormpje om de burgers mooi rond te maken en goed te kunnen aandrukken (ik heb zelf eentje gemaakt van de plastic verpakking van Dr.Oetker muffinvormpjes);

- Maak de burgers niet te dun of te groot;

- Afkoelen in de koelkast voor het bakken kan helpen (je koelt dus de al gevormde burgers af) tegen het uiteenvallen in de pan;

- Gebruik voldoende olie bij het bakken, wacht met het omdraaien totdat de eerste kant goed doorbakken is, waarschijnlijk moet er nog olie bij voor de andere kant.




Zwarte bonen burgers veganistisch recept
Ingredienten voor 7 burgertjes
  • 1 blik (440ml) zwarte bonen (of week een nacht 1 cup gedroogde bonen en kook ze)
  • 1/4 kop verse gesneden koriander
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl oregano
  • cayenne peper
  • havermout
  • zout, peper, olie
Instructies
  1. Stamp de bonen (met een stamppot stamper of vork), sommige bonen mogen heel blijven.
  2. Roer de verse coriander, komijn, oregano, cayennepeper, zout en peper er door.
  3. Voeg havermout (of broodkruim) toe (maximaal ½ kop) tot de massa stevig aanvoelt en niet heel plakkerig meer is. Als de massa een beetje te droog is kun je een beetje water toevoegen.
  4. Maak van de massa niet al te grote burgertjes (1 niet te volle eetlepel voor elke burger) en bak ze in de koekenpan met olie.
Je kunt deze burgers ook in de oven bakken, dat doe je op 180 graden. Bespuit ze licht met olie en bak in 7 minuten en draai ze dan om, bespuit nog eens met olie en bak ze nog eens 7 tot 10 minuten.
Serveer op een broodje of pita, met sla, tomaat, ui, mayo en frieten.




Champignon burgers veganistisch recept

Ingredienten
  • 1 snee volkorenbrood of wat broodkruim
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 50 g glutenmeel
  • 2El sojasaus
  • vloeibare rook (liquid smoke)
  • water, peper
Instructies
  1. Verkruimel het brood (met keukenmachine).
  2. Snipper de champignons tot kleine stukjes (of pulseren in de keukenmachine).
  3. Doe hetzelfde met de bonen.
  4. Doe alle ingredienten bij elkaar in een kom.
  5. Maak van de massa niet al te grote burgertjes (1 niet te volle eetlepel voor elke burger) en bak ze in de koekenpan met olie (voorzichtig omdraaien, want ze zijn zacht).
Je kunt deze burgers ook in de oven bakken, dat doe je op 230 graden. Bespuit ze licht met olie en bak 10 minuten, draai de burgers om en spuit ze opnieuw in en bak nog eens 8 minuten, draai en bespuit nog eens en bak ze nog eens 5 minuten
Serveer op een broodje of pita, met sla, tomaat, ui, mayo en frieten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...