Dit zijn mijn persoonlijke tips en trucs voor de mooie burgers:
- Gebruik meel, brood, glutenmeel of havermout om burgers steviger te maken;
- Gebruik een vormpje om de burgers mooi rond te maken en goed te kunnen aandrukken (ik heb zelf eentje gemaakt van de plastic verpakking van Dr.Oetker muffinvormpjes);
- Maak de burgers niet te dun of te groot;
- Afkoelen in de koelkast voor het bakken kan helpen (je koelt dus de al gevormde burgers af) tegen het uiteenvallen in de pan;
- Gebruik voldoende olie bij het bakken, wacht met het omdraaien totdat de eerste kant goed doorbakken is, waarschijnlijk moet er nog olie bij voor de andere kant.
Foto Gabi Helfert
Foto Gabi Helfert
Zwarte bonen burgers veganistisch recept
Ingredienten voor 7 burgertjes- 1 blik (440ml) zwarte bonen (of week een nacht 1 cup gedroogde bonen en kook ze)
- 1/4 kop verse gesneden koriander
- 1 tl komijn
- 1/2 tl oregano
- cayenne peper
- havermout
- zout, peper, olie
- Stamp de bonen (met een stamppot stamper of vork), sommige bonen mogen heel blijven.
- Roer de verse coriander, komijn, oregano, cayennepeper, zout en peper er door.
- Voeg havermout (of broodkruim) toe (maximaal ½ kop) tot de massa stevig aanvoelt en niet heel plakkerig meer is. Als de massa een beetje te droog is kun je een beetje water toevoegen.
- Maak van de massa niet al te grote burgertjes (1 niet te volle eetlepel voor elke burger) en bak ze in de koekenpan met olie.
Serveer op een broodje of pita, met sla, tomaat, ui, mayo en frieten.
Foto Gabi Helfert
Champignon burgers veganistisch recept
Ingredienten
- 1 snee volkorenbrood of wat broodkruim
- 250 g kastanjechampignons
- 1 blik kidneybonen
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 50 g glutenmeel
- 2El sojasaus
- vloeibare rook (liquid smoke)
- water, peper
- Verkruimel het brood (met keukenmachine).
- Snipper de champignons tot kleine stukjes (of pulseren in de keukenmachine).
- Doe hetzelfde met de bonen.
- Doe alle ingredienten bij elkaar in een kom.
- Maak van de massa niet al te grote burgertjes (1 niet te volle eetlepel voor elke burger) en bak ze in de koekenpan met olie (voorzichtig omdraaien, want ze zijn zacht).
Serveer op een broodje of pita, met sla, tomaat, ui, mayo en frieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten